ANKARA TİCARET ODASI ARABULUCULUK VE ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM MERKEZİ
Ankara Ticaret Odası olarak bünyemizde, üyelerimizin hukuk uyuşmazlıklarının alanında uzman arabulucular aracılığıyla çözüme kavuşturulmasını kolaylaştırmak, arabuluculuk konusunda bilgilendirme toplantıları ve eğitimler düzenlemek, arabuluculuk sisteminin tanıtılması ve farkındalığın arttırılmasına katkıda bulunmak amacıyla, Oda Meclisimizin 24.09.2020 tarih ve 30 sayılı kararı ile "Ankara Ticaret Odası Arabuluculuk ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Merkezi" kurulmuştur.
Bu kapsamda üyelerimizin ve vatandaşlarımızın uyuşmazlıklarının çözümüne yardımcı olmak amacıyla üst kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde kurulan TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi ile işbirliği protokolü imzalanmıştır.
ANKARA TİCARET ODASI ARABULUCULUK MERKEZİ İRTİBAT BÜROSU
Çözüm alternatifleri dahilinde, en kısa sürede, yasal yollara başvuru nedeniyle karşılaşabilecekleri maliyetten çok daha az maliyetle, tarafların uyuşmazlıklarını anlaşmayla sonuçlandırması doğrultusunda hizmet verecektir. TOBB UYUM ile işbirliği içerisinde gerekli prosedürleri uygulayacaktır.
Uyuşmazlıkların arabuluculukla çözümlenememesi halinde bir sonraki aşama olarak, durumun gereklerine göre merkezimizin iş birliği içinde olacağı kuruluşların yürüttüğü Med-Arb veya tahkim uyuşmazlık çözüm yoluna yönlendirilebilecektir.
ARABULUCUK MERKEZİNE NE ZAMAN BAŞVURABİLİRİM?
Taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın çıkmaya başladığı andan itibaren mahkeme veya tahkim yoluna başvurmadan önce veya mahkeme sırasında arabuluculuk merkezine başvurulabilir.
ARABULUCUK ve ARABULUCULUĞUN FAYDALARI NEDİR?
Arabuluculuk, taraflar arasındaki uyuşmazlığın arabulucu yardımı ile dostane yollarla çözülmesini hedefleyen alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir.
Faydaları
HANGİ DAVALAR ARABULUCULUK KAPSAMINDADIR?
İHTİYARİ (İSTEĞE BAĞLI) ARABULUCULUK
Uyuşmazlık içerisinde olan tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri her türlü özel hukuk uyuşmazlıkları ihtiyari arabuluculuk dahilinde çözüme kavuşturulabilir.
DAVA ŞARTI (ZORUNLU) ARABULUCULUK
Kanunen belirlenen üç konuda dava şartı olarak arabuluculuğa başvurulmalıdır.
1-) 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Kapsamında Dava Şartı Olarak Arabuluculuk: Ticari davalardan konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması dava şartıdır.
2-) 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu Kapsamında Dava Şartı Olarak Arabuluculuk: Bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talepli davalardan önce arabuluculuğa başvurulması dava şartıdır.
3-) 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu Kapsamında Dava Şartı Olarak Arabuluculuk: Tüketici mahkemelerinde görülen uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulması dava şartıdır.
ARABULUCULUĞUN UYGULANDIĞI UYUŞMAZLIKLAR
İLETİŞİM
İRTİBAT BÜROSU
Ankara Ticaret Odası Hizmet Binası Söğütözü Mahallesi 2176. Cadde No: 1/1 Söğütözü Çankaya/ANKARA
0312 201 81 00 | iletisim@atonet.org.tr | www.atonet.org.tr
MERKEZ
TOBB İkiz Kuleler Mustafa Kemal Mahallesi Dumlupınar Bulvarı No: 252 Sosyal Tesisler, Z24 Çankaya 06530 ANKARA
0312 969 89 86 | bilgi@tobbuyum.com.tr | www.tobbuyum.com.tr
      *Formu nüfus cüzdanı bilgilerine göre doldurunuz.
   * *Açıklama bölümüne varsa kurum/kuruluş adı ve unvan bilgisini yazınız.