Görüşlerinizi
ATO BAŞKAN YARDIMCISI AKTAY, "ATO OLARAK BU DEĞERLERİMİZİ ANKARA ÜZERİNDEN DÜNYAYA PAZARLAMAK VE EKONOMİYE KATKI SAĞLAMAK İSTİYORUZ"
16 EYLÜL 2019 - Ankara Ticaret Odası (ATO), 2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi öncesinde, Ankara'nın 12 coğrafi işaretli ürününden biri olan Kalecik Karası Üzümünü, Başkent'te görev yapan büyükelçi, ticaret ataşeleri yerinde tanıttı. Üzüm bağında bağbozumu gerçekleştiren yabancı ülke temsilcileri, üzüm ezme işlemini izleyip, üzüm şırası tattılar.
Büyükelçiler ve ticaret ataşelerinin bağbozumu gerçekleştirdiği ve üzüm topladığı programda konuşan ATO Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Ankara'nın coğrafi işaret tescili alan 12 ürününden biri olan Kalecik Karası Üzümünün, Türkiye'nin en değerli üzüm çeşitlerinden biri olarak değerlendirildiğini ve Fransa'nın Bordeaux bölgesi üzümleri ile eşdeğer görüldüğünü anlattı. Kalecik'te yörenin toprak ve iklim yapısına özgü bir ürün olarak üretilen Kalecik Karası Üzümünün ve bu üzümden üretilen içeceklerin pek çok ülkeye ihraç edildiğini belirten Aktay, "2018 yılında 27 ülkeye 10 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi" dedi.
Ankara bazındaki ürünlerin tescillenmesi için çalışmalara devam ettiklerini kaydeden Aktay, Ankara Simidi, Ankara Erkeç Pastırması, Ankara Tavası ve Ankara Döneri için tescil aldıklarını ve Ankara Keçisi Tiftiği içinde başvuru yaptıklarını söyledi.
Zirve düzenlemekteki amaçlarının Ankara ve Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerini dünya pazarına açmak olduğuna dikkat çeken Aktay, "Coğrafi işaret tescilli ürünler 'Anadolu'nun Dünyaya Açılan Kapısı'nda anahtar olacak" dedi.
Kalecik Belediye Başkanı Dr. Duhan Kalkan da konuşmasında, Kalecik'in bulunduğu toprakların Hititler, Galatlar, Roma ve Bizanz'a ev sahipliği yaptığını daha sonra da Türk hâkimiyetine girdiğini anlatarak, "Çok derin kültüre sahip bir coğrafyadayız." dedi.
Kalecik'in değerleri hakkında tek tek bilgi veren Kalkan, bunların arasında en büyük değerinin Kalecik Karası Üzümü olduğunu söyledi. Kalkan, Kalecik Karası'nın dünyaca ünlü bir marka olmasında Kalecik'in coğrafi konumu ve iklim şartlarının etkisi olduğunu anlatarak, "Bu üzüm başka bir toprakta bu tadı veremez." dedi.
Programa, Eski Ankara Milletvekili Şevket Bülent Yahnici, ATO Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, ATO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Ülkü Karakuş, Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Yıldız ve Nuh Acar'da katıldı.
ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI
1 Gün Önce GİNE BÜYÜKELÇİSİ FOFANA, ATO BAŞKANI BARAN'I ZİYARET ETTİ
8 Gün Önce
"ANKARA MARKASI", ITB BERLİN FUARI'NDA...
15 Gün Önce
HIRVATİSTAN BÜYÜKELÇİSİ CVITANOVIČ ATO BAŞKANI BARAN'I ZİYARET ETTİ
17 Gün Önce
ATO BAŞKANI BARAN, 2025 YILI BÜYÜME VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ...
18 Gün Önce
ATO BAŞKANI BARAN, EKONOMİ GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ
21 Gün Önce
ATO VE ASO, BASIN-YAYIN İLE KAĞIT VE BASKI İŞLERİ SANAYİ MESLEK KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI ATO EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI
28 Gün Önce
ANKARA TİCARET ODASI'NDAN KUAFÖR VE GÜZELLİK SEKTÖRÜ İÇİN MAKYAJ EĞİTİMİ
29 Gün Önce
"ULUSLARARASI ANKARA YANGIN ZİRVESİ" ATO EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI
30 Gün Önce
ATO VE ASO İŞ BİRLİĞİYLE GERÇEKLEŞTİRİLEN "MADEN ZİRVESİ: SEKTÖR BULUŞMASI", ASO EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI
35 Gün Önce