BARAN, ÜRETİCİ FİRMALARIN ÜRETİM MALİYETLERİ GEREKÇESİYLE SÖZLEŞMESİ YAPILAN SATIŞLARI İPTAL ETMESİNİN, PİYASA EKONOMİSİNİN İŞLEYİŞİNİ SEKTEYE UĞRATTIĞINI SÖYLEDİ.
21 Kasım 2021- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, son dönemde maliyet artışlarını gerekçe gösteren bazı üretici firmaların imzalanmış sözleşmelere riayet etmeyerek ve verilmiş sözleri yerine getirmeyerek satış yapan toptancıları ve dağıtıcıları zor durumda bıraktığını ve piyasa ekonomisinin işleyişini sekteye uğrattığını söyledi.
ATO Başkanı Baran, yazılı bir açıklama yaparak, üretici firmalara "Satış sözleşmelerine riayet etmeleri" çağrısında bulundu. Baran, tedarik zincirlerinin bozulması, hammadde temininde yaşanan sıkıntılar ve hammadde fiyatlarının yükselmesi nedeniyle tüm dünyada üretim maliyetlerinin yükseldiğini hatırlatarak, enerji fiyatlarındaki yükselme ile kurdaki dalgalanmaların da maliyet artışlarına sebep olduğunu söyledi.
Maliyet artışlarının fiyatlara yansıdığını ve bunun normal olduğunu kaydeden Baran, "Pandemi süreciyle birlikte dünya tedarik zincirinde bozulma ile başlayan süreç enerji ve hammadde fiyatlarında yükselişe, bu yükseliş de üretim maliyetlerinde artışa ve nihayetinde satış fiyatlarına yansıdı. Bunda sorun yok ancak üretici ile toptancı arasındaki alım satımlarda, maliyet artışları gerekçe gösterilerek sözleşme fiyatlarına sadık kalınmamaya, sözler tutulmamaya ve verilen siparişler yerine getirilmemeye başlandı" dedi. Baran, gelinen noktada toptancıların sipariş ettiği ürünü, sipariş ettiği fiyattan alıp alamayacağı konusunda tedirginlik içinde ticaret yaptığını ve önünü görmekte zorlandığını söyledi.
Tedarik zincirinin üreticiden, toptancı, dağıtıcı, perakendeci ve tüketiciye ulaşmasını kapsayan sürecin tamamını kapsadığını hatırlatan Baran, "Üretici firmalardan alınan fiyatlarla iş bağlantıları gerçekleştiren ve büyük projelerle sözleşme imzalayan bayiler, iptal edilmek istenen sözleşmeler nedeniyle zor duruma düşüyor. Maddi kayıpların yanı sıra güvenilirliğini de kaybetme tehlikesi yaşıyor. Üyelerimiz, sözleşme şartlarını yerine getirememekten dolayı yasal yaptırım riskiyle de karşı karşıya kalabiliyor" dedi.
Üretici firmaları, verilen taahhütleri yerine getirmeye davet eden Baran, "Ticari hayat üreticiden perakendeciye kadar bir bütün. Bu noktada üretici firmalardan beklenti, birlikte çalıştıkları satış kanallarının sesine kulak vermeleri ve onları zor durumda bırakmamaları" diye konuştu.
Baran, tüm dünyanın yaşadığı fiyat artışı sürecinin Türkiye'deki yansımalarının birlik ve beraberlik içerisinde aşılabileceğini de sözlerine ekledi.
ATO, YARATICI EKONOMİ İÇİN HAREKETE GEÇTİ
ATO BAŞKANI BARAN'DAN DÖVİZ FIRSATÇILIĞI UYARISI
ATO'DAN MALİ MÜŞAVİRLERE SEMİNER
AZERBAYCAN'DAKİ "ALAT SERBEST EKONOMİ BÖLGESİ" ATO ÜYELERİNE TANITILDI
ATO BAŞKANI BARAN, AMSTERDAM SAĞLIK TURİZMİ FUARINDA
ATO BAŞKANI BARAN, TİCARET ODALARI KONSEY BAŞKANLIĞI GÖREVİNE YENİDEN SEÇİLDİ
ATO BAŞKANI BARAN, BÜYÜME VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ
AVUSTURYA'DAN ATO ÜYELERİNE İŞ VE YATIRIM DAVETİ
ATO BAŞKANI BARAN'DAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A KUTLAMA MESAJI
ATO BAŞKANI BARAN, SEÇİM SONUÇLARINI DEĞERLENDİRDİ
      *Formu nüfus cüzdanı bilgilerine göre doldurunuz.
   * *Açıklama bölümüne varsa kurum/kuruluş adı ve unvan bilgisini yazınız.