Görüşlerinizi
-DOĞAL TAŞ, MERMER VE HAZIR BETON SEKTÖRÜ TEMSİLCİLERİ VE USTALARI, SEKTÖRÜN GENÇLERİYLE BİR ARAYA GELDİ
-BARAN: "SEKTÖRÜN BİLGİ VE TECRÜBELERİNİN KUŞAKTAN KUŞAĞA AKTARILMASI ÇOK DEĞERLİ"
10 Aralık 2024- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, sektörlerin devamının sağlanmasında, mesleki eğitim, usta ve çıraklığın önemine dikkati çekerek, "Sektörün ustalarının mesleğe yeni adım atan gençlerle buluşması, bilgi ve tecrübelerin kuşaktan kuşağa aktarılması çok değerli" dedi.
Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO'nun 30 No'lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi tarafından ATO Duatepe Salonu'nda gerçekleşen sektör temsilcileri ve ustaları ile sektörün genç temsilcilerinin bir araya geldiği "Mermer ve Taş Ustaları ATO'da Buluşuyor" toplantısına katıldı. ATO Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda 30 No'lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Güçlü, komite üyeleri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla, ATO Duatepe Salonu'nda gerçekleşen toplantıda, sektörün gündeminde yer alan konular görüşüldü.
-TAŞ USTASI BULUNMUYOR-
ATO Başkanı Gürsel Baran, toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin doğal taş ve mermerde küresel düzeyde önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, Ankara'nın da madenlerin yanı sıra hammadde kaynakları ve doğal taş bakımından zengin ve öncü şehirlerden biri olduğunu söyledi. Sektörlerin devamının sağlanmasında, mesleki eğitim, usta ve çıraklığın önemine dikkati çeken Baran, "Sektör temsilcilerimiz ve ustalarımız, doğal zenginliklerimize katma değer kazandırarak, ürün haline getiriyor. Emek ve alın teriyle şekillenen bu kıymetli ürünler, hem ekonomimize katkı sağlıyor, hem de kültürel üretimimizi yansıtıyor. Ustalık konusu, sektördeki usta sayısı yetersizliği, sektörün sorunlarının başında geliyor. Her sektörde bu durum böyle. Sizin sektörünüzde de dile getirdiğiniz konuların başında taş ustasının bulunmadığı konusu yer alıyor. Ülke olarak, el emeğinin ve ustalığın önemli olduğu birçok alanda gelecek endişesi yaşıyoruz. Çünkü birçok sektörde, çırak yetişmiyor. Çırağı olmadığı zaman usta da, ustalık da eksik kalıyor. Yıllar boyunca edindiği bilgiyi, tecrübeyi aktaracak birinin varlığı sadece o işletme için değil, sektör için, şehir için ve nihayetinde ülke için önemli. Bu açıdan sektörün ustalarının mesleğe yeni adım atan gençlerle buluşmasını, bilgi ve tecrübelerini kuşaktan kuşağa aktarmasını çok değerli buluyorum" dedi.
Sektörlerde gençlerin ailelerinin işini devam ettirmekte çok istekli davranmadığını da kaydeden Baran, "İşletmemizi devredeceğimiz çocuklarımız varsa ve evlatlarımız bizim yaptığımız işle iştigal etmek istiyorlarsa ne ala. Bir diğer sıkıntı da çalışacak eleman bulma konusu. Komitenizin sektörün nitelikli eleman ihtiyacına yönelik de çalışmaları var. İstişare etmek, birlikte hareket etmek, sorunların çözümünü kolaylaştıran bir adım" diye konuştu.
-AHİLİK KÜLTÜRÜ SEKTÖRLERİN DEVAMI İÇİN ÖNEMLİ-
ATO Yönetim Kurulu Üyesi aynı zamanda 30 No'lu Doğal Taş, Mermer ve Hazır Beton İmalatçıları Meslek Komitesi Başkanı Ali İhsan Güçlü de yaptığı konuşmada, sektör büyükleri ile genç adayların bir arada çalışmasının Ahilik kültürünün bir yansıması olduğunu belirterek, "Ahilik kültüründe bir meslek erbabının yetişme evreleri tane tane anlatılır. Bizler de o sayede yüzyıllarca Anadolu'da kalıcı bir medeniyet oluşturduk. Hem Ahilik kültürünün yaşaması hem gençlerimizin ustalarını örnek alması sektörlerin devamı için çok mühim bir konu" dedi.
Toplantıda 30 No'lu Meslek Komitesi Üyesi Murtaza Tosun, Komite Üyeleri Serkan Fındık, Erol Yıldırımoğlu ve sektör temsilcileri yer aldı.
ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN'DAN RAMAZAN BAYRAMI MESAJI
1 Gün Önce GİNE BÜYÜKELÇİSİ FOFANA, ATO BAŞKANI BARAN'I ZİYARET ETTİ
8 Gün Önce
"ANKARA MARKASI", ITB BERLİN FUARI'NDA...
15 Gün Önce
HIRVATİSTAN BÜYÜKELÇİSİ CVITANOVIČ ATO BAŞKANI BARAN'I ZİYARET ETTİ
17 Gün Önce
ATO BAŞKANI BARAN, 2025 YILI BÜYÜME VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ...
18 Gün Önce
ATO BAŞKANI BARAN, EKONOMİ GÜNDEMİNİ DEĞERLENDİRDİ
21 Gün Önce
ATO VE ASO, BASIN-YAYIN İLE KAĞIT VE BASKI İŞLERİ SANAYİ MESLEK KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI ATO EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI
28 Gün Önce
ANKARA TİCARET ODASI'NDAN KUAFÖR VE GÜZELLİK SEKTÖRÜ İÇİN MAKYAJ EĞİTİMİ
29 Gün Önce
"ULUSLARARASI ANKARA YANGIN ZİRVESİ" ATO EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI
30 Gün Önce
ATO VE ASO İŞ BİRLİĞİYLE GERÇEKLEŞTİRİLEN "MADEN ZİRVESİ: SEKTÖR BULUŞMASI", ASO EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI
35 Gün Önce