Görüşlerinizi
ATO BAŞKANI BARAN: "KOBİLERİN DİJİTAL VERGİ SİSTEMİNE GEÇİŞİNDE, MALİYETLER CİDDİ BİR YÜK OLUŞTURUYOR"
ATO BAŞKANI BARAN: "E-FATURA BAŞTA OLMAK ÜZERE, DİJİTAL VERGİ SİSTEMİNE UYUM MALİYETİ ÖZELLİKLE KOBİ'LERİ ZORLUYOR, ÜCRETLERE ÜST SINIR GETİRİLMELİ"
25 Temmuz 2025- Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, dijital vergi uygulamalarına geçiş sürecinin küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) açısından oluşturduğu maliyetlere dikkat çekerek, bu maliyetlerin azaltılması için sistemin düzenlenmesi ve e-fatura, e-arşiv, e-defter, e-irsaliye, mali mühür gibi dijital vergi hizmeti ücretlerine üst sınır getirilmesi gerektiğini söyledi. Baran, "Vergi ve muhasebe sistemlerinin dijital ortama taşınması, uzun vadede işletmelere tasarruf ve verimlilik sağlasa da, uyum maliyetlerinin yüksekliği KOBİ'ler açısından ciddi bir yük oluşturuyor. E-fatura başta olmak üzere, dijital hizmetlere makul bir üst sınır getirilmesi, sistemin benimsenmesine ve başarıyla kullanılmasına katkı sağlayacaktır" dedi.
ATO Başkanı Gürsel Baran, yazılı bir açıklama yaparak, vergi ve muhasebe sistemlerinde dijitalleşme sürecine uyum maliyetinin özellikle KOBİ'ler için ek bir yük oluşturduğunu söyledi. Dijital dönüşümü kademeli gerçekleştirmek isteyen Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2010 yılından bu yana elektronik hizmetleri devreye almaya başladığını hatırlatan Baran, vergi denetimini kolaylaştırmak, kayıt dışılığı azaltmak, kâğıt kullanımını sınırlayarak çevre dostu bir kayıt yapısı kurmak amacıyla başlatılan sistemin uygulama kapsamının zamanla genişletildiğini hatırlattı.
-ELEKTRONİK FATURA, BASILI FATURA'DAN PAHALI-
2022, 2023, 2024 veya 2025 yılları itibariyle brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan işletmelerin e-fatura sistemine geçmesi gerektiğini, 31 Aralık 2025'e kadar vergiler dahil 3 bin TL'yi geçen ticari işlemlerin, bu tarihten sonra ise tutarı ne olursa olsun her işlemin e-arşiv fatura ile belgelendirilmesi gerekeceğini hatırlatan Baran, e-fatura sistemine geçişle birlikte mali mühür, yazılım ve entegrasyon, e-irsaliye, e-fatura kontör ücreti maliyetlerinin işletmelere getirdiği yüklerin ATO üyeleri tarafından da dile getirildiğini söyledi. Dijital fatura yaprağı olan kontör fiyatlarının çok kısa sürede, yüzde 800-900'lere varan oranda artırıldığının ifade edildiğini anlatan Baran, "Muhasebe sistemlerini dijitalleştirmeye çalışan üyelerimiz, maliyetlerin yükselmesi nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları gerek yüz yüze, gerekse komite kararlarıyla ifade ediyor. E-irsaliye ve e-faturada kontör ücretinin hem alış hem de satış sırasında iki işletmeden de ayrı ayrı kesildiği belirtiliyor. Dijitalleşmeyle birlikte maliyetlerin aşağı çekilmesi gerekirken, ne yazık ki tam tersine daha da yükseliyor. E-fatura fiyatı, basılı fatura fiyatından daha yükseğe mal oluyor" dedi.
-DİJİTAL DÖNÜŞÜME VE KAYIT DIŞIYLA MÜCADELEYE KATKI SAĞLAR -
Özellikle ciro sınırları nedeniyle e-faturaya geçişi zorunlu hale gelen KOBİ'ler için dijital vergi ve muhasebe sistemine geçiş maliyetlerinin ciddi bir yük oluşturduğuna dikkat çeken Baran, "Elektronik fatura entegrasyonu yapan şirketlerin fiyatlandırma politikaları konusunda bir düzenleme bulunmuyor. Dijitalleşme sürecindeki işletmelerimizin üzerindeki maliyet yükünü hafifletmek için e-fatura, e-defter, e-SMM (elektronik serbest meslek makbuzu) gibi hizmet ücretlerine makul bir üst sınır getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu adım, KOBİ'lerimizin dijital dönüşümünü destekleyecek ve kayıt dışı ekonominin önlenmesine katkı sağlayacaktır" dedi.
-AZ FATURA KESENİN KONTÖR FİYATI DAHA YÜKSEK-
Baran, işletmelerin kestiği fatura sayısı yükseldikçe, yani satın aldıkları kontör sayısı arttıkça fiyatların gerilediğini de belirterek, "Az fatura kesen işletmelerin e-fatura almak için ödeyeceği birim maliyet, diğerlerinden daha yüksek oluyor. Dijital sisteme uyum için gerekli olan yazılımlar ve entegrasyon hizmetleri önemli bir gider kalemi oluşturuyor. Küçük işletmelerin dijital dönüşüme ayak uydurması için mali ve teknik açıdan desteklenmesi gerekiyor" diye konuştu.
Baran, Ankara Ticaret Odası olarak, üyelerinin dijitalleşme sürecinde karşılaştıkları zorlukları aşmalarına yardımcı olmak için kamu yönetimi ile iş birliği içinde çalışmaya devam edeceklerini de kaydetti.
ATO'YA KIZILAY'DAN ANLAMLI ÖDÜL
5 Gün Önce
ATO BAŞKANI BARAN, 2026 YILI İLK 5 AYLIK İHRACAT VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ
5 Gün Önce
ATO BAŞKANI BARAN'A VEFA VE SİVİL TOPLUM DOSTU BERATLARI TAKDİM EDİLDİ
7 Gün Önce
YATIRIMCI VE GİRİŞİMCİLER ATO'DA BULUŞTU...
8 Gün Önce
ATO BAŞKANI BARAN, ÜYELERİNİ 8 HAZİRAN'DA YENİDEN BAŞLAYACAK "TOBB NEFES KREDİSİ"NDEN FAYDALANMAYA DAVET ETTİ
12 Gün Önce
ATO BAŞKANI BARAN, 2026 YILI İLK ÇEYREK BÜYÜME VERİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ
16 Gün Önce
ATO BAŞKANI BARAN'DAN KURBAN BAYRAMI MESAJI
26 Gün Önce
GENÇLİK ATO'DA MESLEKLE BULUŞTU
26 Gün Önce
ATO'NUN 35 NO'LU MESLEK KOMİTESİ'NİN GİRİŞİMLERİYLE, İNŞAAT SEKTÖRÜNDE ASGARİ İŞÇİLİK KONUSUNDAKİ HAKSIZ UYGULAMA SONA ERDİ
27 Gün Önce ATO BAŞKANI BARAN, "HİZMET ŞEREF BELGESİ"Nİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ELİNDEN ALDI
28 Gün Önce